CATALANSALMON: 18 anys 7 mesos i 28 dies (6815 dies) posant en contacte catalans arreu del món
Login Passwd HAS PERDUT EL TEU PASSWORD? REGISTRA'T
Tauler/Pissarra
Només els usuaris registrats poden afegir continguts. Clica Aqui per registrar-te de franc
28-04-2024-Retorn a l'Iran, amb l'ombra de la guerra i més por: 'Acabarem vivint com ovelles' | 19-04-2024-Israel ataca l'Iran, però cap dels dos ho admet oficialment per no escalar la tensió | 13-04-2024-L'Iran captura un vaixell vinculat a Israel en plena amenaça d'un conflicte regional | 18-02-2024-Una activista iraniana contra l'obligatorietat del vel, condemnada a prop de quatre anys de presó | 09-01-2024-L'activista iraniana Roya Heshmati, fuetejada 74 vegades per una fotografia seva sense vel | 04-01-2024-L'Estat Islàmic reivindica l'autoria del doble atemptat d'ahir a l'Iran | 04-01-2024-Més de 80 morts en un atemptat a l'Iran durant l'homenatge a un militar mort pels EUA | 10-10-2023-Quin és el paper de l'Iran en la guerra entre Israel i els palestins? | 04-10-2023-Una iraniana de 16 anys, en coma per una suposada agressió de la policia de la moral | 16-09-2023-Primer aniversari de la mort a mans de la Policia de la Moral de la jove iraniana Mahsa Gina Amini |
 TOTES ANUNCIS PIS HABITACIONS FEINA IDIOMA ACADEMIES COMPRA VENDA NOTICIES TURISME  
Paginació: 123456
Un català relata la seva tornada des de l?Iran : "Em sorprenen els pocs controls a l?aeroport del Prat"
2020-03-03 (1/108) §>

Un català relata la seva tornada des de l?Iran

https://www.ara.cat/societat/coronavirus -controls-aeroport-Prat_0_2409959058.htm l

Ha estat quatre dies esperant a l’Iran per aconseguir un vol de sortida del país. Diumenge finalment va embarcar en un avió de la companyia iraniana Mahan, una de les poquíssimes que continuen viatjant a l’estranger des que els casos de coronavirus s’han multiplicat al país persa: ahir la xifra d’infectats ja superava els 1.500 i s’hi havien registrat 66 morts. Abans d’entrar a l’àrea de facturació de l’aeroport internacional de Teheran li van prendre la temperatura. Per sort, no tenia febre i li van fer un certificat rudimentari, escrit en anglès, que deia: “Actualment no presenta símptomes de tenir el coronavirus i, en conseqüència, no hi ha cap prohibició perquè no pugui viatjar”. Tot i això, abans de pujar a l’avió, li van tornar a prendre la temperatura per segona vegada per si de cas. Res, continuava sa, tot i que estossegava, perquè assegura que està constipat.

A l’arribar a l’aeroport del Prat, a Barcelona, després d’un vol sense escales de més de sis hores de durada, diu que el va sorprendre la rebuda: “Ningú em va preguntar res, ni em van prendre la temperatura. Només en un expositor hi havia uns quants fullets informatius per a qui els volgués agafar. Els fullets recomanaven vigilar la nostra salut durant els pròxims 14 dies i trucar al 112 en cas de tenir símptomes del coronavirus. Res més. Em va sobtar la falta de controls”, declara.

El Pere (un nom fictici, ja que no vol que es desveli la seva identitat perquè diu que si la gent sap que ha estat a l’Iran generarà alarma) va arribar al país persa el 22 de febrer. Ja s’hi havien detectat alguns casos de coronavirus, però l’Iran encara no s’havia convertit en un dels països on la malaltia s’escampa amb més rapidesa. Sense anar més lluny, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va enviar ahir un equip a Teheran per intentar ajudar el govern a frenar l’avanç de l’epidèmia. Centres educatius, teatres i cinemes continuen tancats. Els funcionaris han reduït la seva jornada laboral (ara només treballen fins a la una del migdia, i no fins a les cinc de la tarda), la gent evita sortir al carrer i el govern fins i tot ha començat a emetre programes educatius a la televisió perquè dona per fet que els estudiants no tornaran a classe fins passades les vacances de l’Any Nou Persa, a finals de març.

“Van cancel·lar el meu vol de tornada a Barcelona i no hi havia manera de trobar-ne un altre”, continua relatant el Pere, que explica que fins i tot es va apuntar a una llista d’espera de passatgers que, com ell, buscaven desesperadament un vol per poder sortir del país. Però d’entrada no va tenir sort. “He estat quatre dies en un hotel al costat de l’aeroport esperant trobar un vol”, afirma. Explica que a l’hotel tot el personal i els clients anaven amb mascaretes i que el restaurant servia àpats limitats.

“Vaig trucar a l’ambaixada espanyola a Teheran per demanar ajuda i em van contestar que ells no són cap agència de viatges. L’endemà, però, van contactar amb mi i em van dir que uns 70 espanyols més estaven en la meva mateixa situació”, detalla. La legació va confirmar ahir a l’ARA que hi ha altres espanyols atrapats a l’Iran, però va declinar facilitar-ne una xifra.
Els ultraconservadors obtenen la majoria absoluta al Parlament iranià
2020-02-24 (2/108) §>

L'alta abstenció fa que els reformistes s'enfonsin electoralment

https://www.ara.cat/internacional/ultrac onservadors-obtenen-majoria-absoluta-Par lament_0_2404559626.html
Els iranians boicotegen les eleccions legislatives com a protesta
2020-02-22 (3/108) §>

Un gran nombre de ciutadans no s'acosten a les urnes per evitar legitimar el sistema

https://www.ara.cat/internacional/irania ns-neguen-acudir-urnes-protesta_0_240335 9863.html
Cinco razones para releer 'Persépolis', la novela que nos mostró la Revolución iraní a ojos de una niña
2020-01-22 (4/108) §>

La laureada novela gráfica de Marjane Satrapi cumple 20 años y vuelve a las librerías con una nueva reedición de Reservoir BooksSu valor histórico, su divulgación, su uso del blanco y negro? Recopilamos cinco motivos de los muchos por los que merece la pena releer este cómic

https://www.eldiario.es/cultura/comics/P ersepolis-reedicion_0_987251681.html
L'Iran reconeix que van ser dos els míssils que va disparar contra l'avió ucraïnès
2020-01-22 (5/108) §>

Teheran ja havia admès que va abatre l'aparell després de confondre'l amb un míssil nord-americà

https://www.ara.cat/internacional/Iran-r econeix-que-disparar-ucraines-missils-do s_0_2384761619.html
Irán reconoce estar enriqueciendo más uranio que antes del pacto nuclear de 2015
2020-01-17 (6/108) §>

Teherán anunció el pasado 5 de enero que dejaría de cumplir con las limitaciones impuestas por el acuerdo, fruto del asesinato por parte de Estados Unidos del general iraní Qasem Soleimaní y la tensión que ello generó entre ambos países.

https://www.publico.es/internacional/ori ente-medio-iran-reconoce-enriqueciendo-u ranio-pacto-nuclear-2015.html
Periodistas iraníes de medios públicos dimiten por la cobertura del avión siniestrado: 'Nunca volveré a la televisión, perdóneme'
2020-01-14 (7/108) §>

"Pido perdón por mentirles en televisión durante 13 años", ha dicho una de las tres presentadoras de la corporación estatal iraní que han renunciado a sus puestos 

Las renuncias llegan después de un fin de semana de protestas contra el régimen por el derribo de un avión en el que murieron las 176 personas a bordo

Algunas de las agencias de noticias más ligadas al régimen están empezando a abordar las acusaciones sobre un posible encubrimiento estatal

https://www.eldiario.es/internacional/Pe riodistas-abandonan-corporacion-encubrim iento-siniestrado_0_984801638.html
Els Estats Units maten el poderós general iranià Soleimani en un atac amb míssils a l'Iraq
2020-01-03 (8/108) §>

L'aiatol·là Ali Khamenei crida a la jihad i diu després de l'assassinat de Qasem Soleimani que als combatents de la guerra santa els espera la victòria definitiva

https://www.ccma.cat/324/estats-units-ma ta-a-liraq-el-poderos-general-irania-sol eimani-en-un-atac-amb-missils/noticia/29 76390/

La situació a l'Orient Mitjà és un polvorí després d'un atac selectiu dels Estats Units aquesta matinada, propi d'una pel·lícula d'espies.

L'exèrcit nord-americà ha mort el general Qasem Soleimani, alt comandant dels Guardians de la Revolució de l'Iran, amb un atac aeri amb míssils. Soleimani era considerat per molts el ministre d'exteriors iranià a l'ombra.

L'atac s'ha fet en una carretera que porta a l'aeroport de Bagdad, a l'Iraq, i arriba després de l'intent d'assalt a l'ambaixada nord-americana a la capital iraquiana.

Poques hores després d'aquest atac, l'ambaixada dels Estats Units a Bagdad ha demanat a tots els ciutadans nord-americans que abandonin "immediatament" l'Iraq.

El Pentàgon ha especificat que ha estat el president dels Estats Units, Donald Trump, qui ha dirigit l'atac. Ho justifiquen en el fet que Soleimani "estava desenvolupant activament plans per atacar els diplomàtics nord-americans a l'Iraq i a tota la regió". En un comunicat, el Pentagon assegura que els Estats Units "continuaran prenent les mesures necessàries per protegir la nostra gent i els nostres interessos a qualsevol part del món".

Al seu compte de Twitter, Trump ha penjat aquest missatge coincidint amb l'atac:



El general Qasem Soleimani anava acompanyat del líder d'una milícia xiïta proiraniana de l'Iraq, Abu Mahdi al-Muhandis, que també ha mort. El cotxe en què anaven ha quedat totalment calcinat.


Abu Mahdi al-Muhandis, líder d'una milícia xiïta de l'Iraq, i Qasem Soleimani, comandant de les forces iranianes (Reuters)


El Pentàgon ha assenyalat en un comunicat que el general Soleimani estava dissenyant plans per atacar diplomàtics nord-americans a l'Iraq i a tota la regió.

L'Iran no ha trigat a reaccionar a aquest atac contra un dels seus màxims líders. L'aiatol·là Ali Khamenei, en un missatge retransmès a la televisió iraniana, ha decretat tres dies de dol nacional i ha assegurat que l'assassinat de Qasem Soleimani farà doblar la motivació per resistir contra els Estats Units i Israel.

"Tots els nostres enemics haurien de saber que la jihad de la resistència continuarà amb una doble motivació i que als combatents a la guerra santa els espera la victòria definitiva."




L'atac nord-americà contra el general Qasem Soleimani arriba enmig d'una escalada de tensió entre els Estats Units i l'Iran després de l'intent d'assalt de l'ambaixada nord-americana a Bagdad a principis de setmana. Una protesta que, alhora, es feia en resposta a l'atac dels Estats Units a una milícia xiïta proiraniana que va costar 25 morts.
Les protestes a l'Iran ja deixen almenys 106 morts, segons Amnistia Internacional
2019-11-21 (9/108) §>

Les manifestacions s'encomanen a més d'un centenar de ciutats, incloses totes les principals urbs

https://www.ara.cat/internacional/protes tes-Iran-almenys-Amnistia-Internacional_ 0_2347565356.html
L'Iran talla internet per aïllar les protestes contra l'encariment de la gasolina
2019-11-19 (10/108) §>

Només funcionen els servidors situats dins del país després de tres dies de mobilització

https://www.ara.cat/internacional/Iran-i nternet-protestes-encariment-gasolina_0_ 2346365458.html

El règim de l'Iran ha tallat l'accés a internet a pràcticament tot el país, en un intent d'afeblir i aïllar el moviment de protesta que va arrencar fa tres dies contra l'encariment el preu de la gasolina que divendres va ordenar Teheran. Almenys 12 persones han mort en la repressió de les manifestacions, que ha deixat centenars de ferits i un miler de detinguts, segons l'agència semioficial Fars News.

El líder suprem aiatol·là Ali Khamenei, s'ha referit als manifestants com a "brètols", i ha defensat la pujada de preus, d'un 50% per al combustible racionat i d'un 300% pel que supera els límits de consum. Ha responsabilitzat de les protestes els grups d'oposició monàrquics als quals acusa d'intentar desestabilitzar el país.

Les sancions imposades per l'administració Trump contra Teheran arran de la retirada de la Casa Banca de l'acord nuclear han tornat a disparar el malestar social dins la República Islàmica, que ha hagut de retallar també l'exportació de petroli. El país encara, a més, les mobilitzacions protagonitzades sobretot per la població xiïta de l'Iraq contra el govern de Bagdad, aliat de l'Iran, i les protestes també al Líban contra el sistema sectari que Teheran avala. Ara s'ha obert un altre front intern.

Les protestes van esclatar divendres a la nit i van derivar aviat en una escalada violenta que va incloure el tall de carreteres, incendis de sucursals bancàries i gasolineres, robatoris a botigues i intents d'assalt a comissaries i magatzems de combustible. Els manifestants continuen a ciutats com Teheran o Shiraz, amb consignes contra Khamenei, però no amb la mateixa intensitat.

Les imatges dels disturbis van circular principalment per les xarxes socials que, des d'ahir, no s'han fet ressò de nous incidents, encara que això pot ser degut no només a la tornada de la calma sinó al bloqueig d'internet. L'activitat laboral també es veu afectada pel tall a les comunicacions: només funciona la connexió amb servidors situats dins del país. Diumenge fins i tot era difícil fer transferències.
A més de per les sancions imposades, les autoritats iranianes van acusar aquest dilluns Washington d'encoratjar els disturbis: "L'objectiu d'EUA davant l'Iran no és altre que pertorbar la seva seguretat", va denunciar el president de Parlament, Ali Lariani.


També va criticar la ingerència dels EUA el ministeri d'Exteriors, que va assenyalar en un comunicat que el poble iranià "sap bé que aquestes declaracions hipòcrites manquen per complet de sincera simpatia".

Balanç de la repressió

Aquestes reaccions van arribar després que la Casa Blanca digués ahir que "els EUA dona suport al poble iranià en les seves protestes pacífiques contra el règim" i condemnés l'ús de "força letal" contra els manifestants.

En mitjans oficials només s'han confirmat per ara dos morts –un civil i un policia–, però es preveu que la xifra real de víctimes mortals sigui bastant més elevada i superi la desena. També s'han dut a terme un miler de detencions, entre elles 150 a la província del nord d'Elburz, a mans de la Guàrdia Revolucionària, que ha advertit avui que "si cal, prendrà mesures decisives contra els que fomentin la inseguretat".
Irán permite a las mujeres asistir a un partido de fútbol por primera vez en 40 años
2019-10-11 (11/108) §>

Algunas habían intentado antes sortear las prohibiciones del régimen ultraconservador entrando disfrazadas en los estadios, una práctica que derivó en tragedia el mes pasado con la muerte de una activista que se prendió fuego tras ser condenada por saltarse las leyes.

https://www.publico.es/internacional/ira n-permite-mujeres-asistir-partido.html
Las mujeres han asistido este jueves por primera vez desde la Revolución Islámica de 1979 a un partido de fútbol en Teherán, gracias a una exención que por ahora solo se aplica a los encuentros de la selección masculina de fútbol. Se trató del partido clasificatorio de la Copa Mundial de la FIFA entre Irán y Camboya en el estado Azadi.

Entre 3.500 y 4.000 mujeres adquirieron la entrada para el partido, según los medios locales. El acceso, sin embargo, no ha sido libre, ya que el público femenino ha estado recluido en gradas especiales donde solo había policías y personal médico mujeres.

Además, aún persisten ciertos vetos, como por ejemplo el que impide a las mujeres acreditarse como fotógrafas para captar imágenes del partido, a pesar de que el Ministerio de Deporte ha prometido que también se eliminarán las desigualdades en cuestiones de acceso para prensa.

El régimen ultraconservador que controla Irán ha aplicado estrictas normas sociales durante estas últimas cuatro décadas, en virtud de las cuales las mujeres han quedado en un segundo plano en eventos públicos. Algunas mujeres han intentado sortear estas prohibiciones entrando disfrazadas en los estadios, un activismo que derivó en tragedia el mes pasado con la muerte de una mujer que se prendió fuego tras ser condenada por intentar saltarse las leyes.

Un partido protagonizado por ellas
Las mujeres fueron las protagonistas indiscutibles del partido clasificatorio del Mundial entre las selecciones de Irán y Camboya. Armadas con banderas iraníes, gorros con los colores nacionales y trompetas, comenzaron a animar en un ambiente ensordecedor más de dos horas antes de que arrancara el duelo, que terminó con la victoria aplastante de Irán por 14 goles a 0.

Las mujeres ocuparon cinco sectores de las gradas y separadas de los hombres
"Estoy muy contenta porque era mi sueño poder venir al estadio Azadi", dijo emocionada la aficionada Sharvanaz Salehí, que cubría sus hombros con la bandera iraní. Para Salehí, de 25 años, fue "un momento histórico" y "un buen comienzo" en la apertura de los estadios a las mujeres, aunque reconoció que espera que en un futuro próximo haya menos limitaciones y se vendan más entradas.

Las mujeres ocuparon cinco sectores de gradas, separadas de los hombres, en un estadio con capacidad para 78.000 personas que estaba prácticamente vacío. El número de asistentes mujeres fue reducido y las entradas se agotaron en pocas horas cuando salieron a la venta la semana pasada, pero de todas formas marcaron un hito.
Mor una jove iraniana que es va immolar després de ser detinguda per entrar en un estadi de futbol
2019-09-11 (12/108) §>

https://www.ccma.cat/esport3/mor-una-jov e-iraniana-que-es-va-immolar-despres-de- ser-detinguda-per-entrar-a-un-estadi-de- futbol/noticia/2946672/
24 anys de presó per anar sense vel a l'Iran: nova condemna a una activista
2019-08-30 (13/108) §>

Amnistia Internacional va engegar una campanya fa pocs dies per la sentència contra tres dones més que van protestar per l'obligació de portar el hijab

https://www.ccma.cat/324/24-anys-de-pres o-per-anar-sense-vel-pel-carrer-a-liran- nova-condemna-a-una-activista/noticia/29 44053/
L'Iran anuncia un increment de l'enriquiment d'urani que trenca l'acord nuclear
2019-07-07 (14/108) §>

L'Iran es desvincularà progressivament de l'acord nuclear si Occident no garanteix la plena reincorporació de la república islàmica als mercats internacionals

https://www.ccma.cat/324/liran-anuncia-u n-increment-de-lenriquiment-durani-que-t renca-lacord-nuclear/noticia/2933656/
L?Iran prohibeix passejar gossos pel carrer
2019-05-21 (15/108) §>

Les autoritats consideren que es tracta d?un costum occidental

https://www.ara.cat/internacional/Iran-p rohibeix-passejar-gossos-carrer_0_223777 6221.html
Trump declara terrorista la Guàrdia Revolucionària de l'Iran, en una decisió inèdita
2019-04-09 (16/108) §>

L'Iran ha respost declarant com a grups terroristes les forces nord-americanes desplegades al Pròxim Orient

https://www.ccma.cat/324/trump-declara-t errorista-la-guardia-revolucionaria-de-l iran-en-una-decisio-inedita/noticia/2915 353/
40 años de la Revolución Islámica en Irán: Sus momentos clave
2019-02-10 (17/108) §>

Se cumplen 40 años del triunfo de la Revolución Islámica en Irán. El 11 de febrero de 1979 colapsaba el gobierno del último sha de Persia, Mohamed Reza Pahlevi. Acababan 2.500 años de monarquía...

https://www.lavanguardia.com/internacion al/20190210/46291590518/40-aniversario-r evolucion-islamica-iran-jomeini.html
El CNRI, la secta iraniana que finança Vox
2019-01-25 (18/108) §>

El grup prové d?una antiga guerrilla que ara promulga l?islam liberal contra el règim de Teheran

https://www.ara.cat/politica/CNRI-secta- iraniana-financa-Vox_0_2168183207.html
Vox es va fundar, el desembre del 2013, amb donacions per valor de gairebé un milió d’euros que provenien de l’entorn del Consell Nacional de la Resistència Iraniana (CNRI), un grup opositor al règim de Teheran d’origen guerriller i avui islamista liberal exiliat a Europa. El CNRI també va finançar la primera campanya de Vox a les eleccions europees. L’artífex d’aquesta perillosa amistat, l’exeurodiputat català Aleix Vidal-Quadras, que va deixar el partit després de no poder renovar l’escó a Estrasburg, i el líder de la formació ultradretana, Santiago Abascal, han confirmat el finançament, destapat en una sèrie d’informacions del diari El País. Però què és i què pretén el CNRI? I sobretot, quin interès té en l’auge de la ultradreta a Europa?

Es tracta del paraigua polític de l’organització dels Mujahidins del Poble Iranià (MEK), la guerrilla d’inspiració islamomarxista que es va organitzar a mitjans dels anys 60 en la lluita contra el règim del xaReza Pahlevi. El seu logotip aleshores era un puny amb un fusell, una falç i una estrella de cinc puntes. El grup va ser un dels components de la revolució que va derrocar la dictadura del xa el 1979. “A principis dels anys setanta, la majoria dels seus militants van ser detinguts i una desena dels seus líders van ser executats; el mateix període, el sector marxista del grup es va escindir, i allò va causar una lluita interna violenta”, recorda Massoud Sharifi Dryaz, professor de la UAB. El xa va ser derrocat i l’aiatol·là Khomeini va arribar al poder, però la seva relació amb el MEK de seguida va ser conflictiva perquè els guerrillers es van oposar a la confiscació del poder per part dels simpatitzants de Khomeini i la Constitució de la República Islàmica. El 1981 van ser il·legalitzats i van començar a atemptar contra el nou règim: van assassinar l’aiatol·là Beheixti, el número 2 de Khomeini, a més del president del país i el primer ministre. Les seves víctimes es comptaven per centenars.

5.000 combatents a l’Iraq
El grup es va refugiar al veí Iraq, sota la protecció del règim de Saddam Hussein, durant dues dècades: lluitaven contra una dictadura sota les ales de la dictadura enemiga, que els va donar finançament, armes i fins i tot bases militars a la frontera, des d’on llançaven els seus atacs. La guerra Iran-Iraq els va convertir en traïdors als ulls de la majoria d’iranians, una imatge que s’ha perpetuat fins a l’actualitat i que explica per què el seu suport avui a l’Iran és molt limitat. El 1991 van col·laborar amb Saddam en la massacre dels kurds del nord de l’Iraq.

Quan els Estats Units van envair l’Iraq el 2003 i van derrocar Saddam, no sabien ben bé què fer amb els 5.000 combatents del MEK, la majoria dels quals eren dones. El nou govern iraquià -que era pròxim a Teheran- volia expulsar els guerrillers del país. Després de moltes negociacions, Washington va optar per traslladar-los a Albània. Els seus líders, el matrimoni format per Massud Rajavi (que fa anys que no apareix en públic i a qui es dona per mort) i la seva dona Maryam es van refugiar a París. A l’exili han consolidat una organització de tipus sectari que manté el culte a la personalitat, obliga els membres joves al celibat i els que estan casats a divorciar-se i a jurar amor als seus líders (els únics que sí que poden estar casats). La separació de sexes és estricta als seus campaments. Diversos informes, com el de RAND de 2009, els consideren una secta.

El 1997 els Estats Units els va posar a la llista negra d’organitzacions terroristes, i la UE va fer el mateix el 2002. Des d’aleshores, el grup s’ha dedicat sobretot a fer de lobi i buscar suports internacionals: “Són capaços d’aliar-se amb qualsevol que critiqui l’Iran, sigui qui sigui”, explica a l’ARA un periodista francès d’origen iranià que demana no ser identificat. I es tracta d’un lobi amb molts recursos. “Abans tenien els diners de Saddam i ara en reben de l’Aràbia Saudita, que competeix amb l’Iran per l’hegemonia al Pròxim Orient: Trump no vol embrutar-se les mans”, afegeix. El grup també s’ha atribuït algunes filtracions sonades, com les 55.000 pàgines i els 183 CD procedents d’un arxiu secret de Teheran que el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu va fer públiques a l’abril per demostrar que el règim dels aiatol·làs se saltava l’embargament nuclear.

Cada any el CNRI organitza a París unes jornades amb milers de participants, entre ells importants ponents internacionals, que reben sumes substancioses per les seves intervencions: a la declaració pública de béns de John Bolton, assessor de seguretat de la Casa Blanca, hi consta que va rebre 40.000 dòlars del moviment per la seva intervenció en la jornada del 2017. L’exministre d’Exteriors francès, Bernard Kouchner, l’exalcalde de Nova York i advocat personal de Trump, Rudolph Giuliani, i els expresidents espanyols José María Aznar i Jose Luís Rodríguez Zapatero també van ser convidats a aquestes trobades.

I almenys el lobi els ha servit per sortir de la llista negra: el 2009 la UE va deixar de considerar-los terroristes i Washington va fer el mateix el 2012. Això els va permetre accedir a comptes amb desenes de milions que tenien bloquejats.

“No és el primer cop que donen suport a grups radicals”, explica un empresari iranià resident a Barcelona que demana no ser identificat. “S’enfronten al règim de l’Iran per poder, no per ideologia, i els és igual amb qui pacten. Per als iranians que vivim a Europa i que patim els estereotips és una vergonya que financin Vox”. Per a l’escriptora iraniana Nazanin Armanian, exiliada a Barcelona, “aquests grups iranians no coneixen Abascal i ni tan sols parlen espanyol: són un canal de transferència dels diners del Golf i de sectors feixistes dels Estats Units cap a la ultradreta”.

De guerrilla a grup de pressió a l’exili
1965

Fundació dels Mujahidins del Poble Iranià (MEK), una guerrilla urbana que combat el xa.

1979

El MEK participa en la revolució que derroca el xa.

1980

El MEK convoca al juny una manifestació a Teheran en què participen 150.000 persones. Khomeini ordena la repressió i hi ha desenes de morts. El grup és il·legalitzat i s’exilia a l’Iraq.

1983

L’organització es posa al costat de Saddam Hussein en la guerra Iran-Iraq (1980-1988) i queda sota la seva protecció

2003

Amb la invasió de l’Iraq pels estats i la caiguda de Saddam, el MEK perd el suport de Bagdad i s’exilia a Europa.
El Tribunal de l'Haia exigeix als EUA la suspensió de les sancions imposades a l'Iran
2018-10-04 (19/108) §>

Haurà de permetre l'exportació d'aliments i productes mèdics i agrícoles

https://www.ara.cat/internacional/Haya-d ona-rao-Iran_0_2099790200.html

El Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de l'Haia ha ordenat als Estats Units que suspengui les sancions que havia imposat a l'Iran després de la seva sortida de l'acord nuclear amb el país persa, malgrat que l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica va confirmar que Teheran estava implementant l'acord correctament.

El secretari d'Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, ha reaccionat a la sentència del tribunal assegurant que el seu país continuarà enviant ajuda humanitària a l'Iran. A més, ha acusat l'Iran d'haver vulnerat el tractat durant anys.

Els jutges internacionals han dictaminat la paralització de les sancions imposades a Teheran, com, per exemple, l'exportació d'aliments, productes mèdics i agrícoles i equips imprescindibles per a la seguretat de vols civils. A més, el màxim òrgan jurídic de les Nacions Unides exigeix als Estats Units l'obligació d'autoritzar transferències monetàries perquè els béns bàsics puguin exportar-se a l'Iran.

Així doncs, el president del tribunal, el jutge Abdulqawi Ahmed Yusuf, ha declarat que l'impediment per obtenir aquests productes "pot tenir un impacte perjudicial en la salut i la vida de les persones de l'Iran". El mes d'agost passat, els Estats Units van declarar davant del tribunal que farien els "màxims esforços" per considerar les preocupacions dels jutges en relació als temes humanitaris i de seguretat aèria i ciutadana.

La queixa iraniana
La denúncia de l'Iran es basa en el document firmat pels dos països l'any 1995 en un moment de bones relacions polítiques. Segons Teheran, els Estats Units han violat diversos punts del Tractat d'Amistat, Relaciones Econòmiques i Drets Consulars, com el "d'assegurar la protecció d'individus i companyies i no interferir en les operacions entre els dos països".

La decisió de l'Haia suposa una victòria parcial per a l'Iran, ja que els seus advocats havien demanat la paralització de totes les sancions: des de l'adquisició del deute iranià fins a la compra de petroli i de productes petroquímics.

Segons ha dit el ministre d'Afers Estrangers de la República Islàmica, Mohamed Yavad Zarif en una declaració a l'agència de notícies Tasnim, "la decisió demostra, una vegada més, que la República Islàmica està fent les coses bé i que les sancions dels Estats Units en contra de la gent i la població civil del nostre país són il·legals i cruels". Els magistrats del Tribunal de l'Haia reconeixen a la sentència que les sancions imposades pels Estats Units ja han tingut un impacte en "la importació i exportació de productes entre els dos països".

La vulnerable aplicació de la sentència
Encara que les resolucions del Tribunal Internacional de Justícia tenen un caràcter vinculant i creen obligacions legals a les dues parts implicades en el conflicte, la seva execució dependrà exclusivament de les pressions polítiques internacionals o de la voluntat dels mateixos països implicats.

Washington va sol·licitar al tribunal que no considerés cap de les demandes de l'Iran, ja que podrien causar "prejudicis irreparables als drets sobirans dels Estats Units en les seves polítiques respecte a l'Iran". L'ordre de l'Haia s'hauria d'aplicar mentre el tribunal respon el problema de fons. Tot i això, la seva execució depèn també del Consell de Seguretat de la ONU, on els Estas Units té dret a vet.
Un grup armat ataca una desfilada militar a l'Iran i deixa almenys 29 morts
2018-09-23 (20/108) §>

El govern iranià diu que l'atac és obra de terroristes reclutats, entrenats i pagats per un règim estranger aliat dels Estats Units

http://www.ccma.cat/324/atac-desfilada-m ilitar-a-iran-matanca-rouhani/noticia/28 76835/
Paginació: 123456
Atenció, tot i que els anuncis del tauler son postejats per membres registrats de la web, Catalansalmon NO certifica ni comprova que siguin autèntics o actualitzats, i per tant NO es fa responsable, no fotem :)

CATALANSALMON: missió, visió, valors

Que fem a catalansalmon?
[419] http://IRAN.catalansalmon.com es una de les webs de CATALANSALMON.com -Versio: 2.1 ® 2.1 - info@catalansalmon.com
SERGI MARZABAL ©2005 ::: Avís legal / Normes d'ús  ::: 3.129.45.92 - userCountry= POLÍTICA DE COOKIES
Els continguts d´aquest site són gratuits i lliures
Si vols ajudar a desenvolupar el projecte catalansalmon, aqui pots donar la quantitat que vulguis